Tòfona: V Jornada de divulgació del conreu i les seves característiques

(Text copiat de: https://www.uvic.cat/v-jornada-de-divulgacio-del-conreu-i-les-caracteristiques-de-la-tofona)

tòfona

Informació general

Descripció

És ben conegut que les tòfones són un producte molt valorat en l’alta gastronomia. Per altra banda, també se sap que els habitants de les zones amb producció espontània de tòfona silvestre, pagesos i tofonaires, des de sempre han tingut en la tòfona un mitjà de suport de la seva economia i també de la seva alimentació, especialment en èpoques de vaques magres.

Actualment les vies per a la obtenció de la tòfona són la recol·lecció del producte en les tofoneres silvestres i el conreu acurat i pacient d’aquest fong en les plantacions controlades. Sortosament, Catalunya és un dels llocs del planeta en el que es reuneixen les condicions òptimes -geogràfiques, meteorològiques, tipus de sòl i de vegetació autòctona- pel desenvolupament del fong que originarà les tòfones. Entre elles, cal destacar una de les espècies més preuades, la tòfona negra o Tuber melanosporum.

En les últimes dècades han aparegut necessitats emergents entorn a la producció i a la recol·lecció de tòfones. En aquest sentit, s’han desenvolupat tecnologies adients per a l’explotació de conreus controlats de tòfones i també, es tendeixen a millorar les estratègies per conservar i allargar la vida de les tofoneres silvestres, aconseguint d’aquesta manera un desenvolupament més sostenible dels àmbits forestals.

D’altra banda, s’observa una tendència a que la tòfona deixi de ser patrimoni únicament de l’alta gastronomia; de manera que es nota un cert increment del consum de tòfona entre la població en general. Darrerament, s’han multiplicat les activitats per difondre les característiques de la tòfona. En aquest sentit es treballa per ampliar el coneixement del producte i del seu ús, tant per part dels consumidors (com és el cas de poder reconèixer bé l’aroma i poder comprar amb garanties de seguretat), com per part dels restauradors i de la indústria alimentària. Tot això ha portat a la presentació de nous productes i al desenvolupament de noves ofertes gastronòmiques.

Els continguts del programa s’han proposat a partir de les consideracions anteriors amb la finalitat d’actualitzar els coneixements sobre el tema i per poder intercanviar experiències entre els participants.

Coordinadores Dra. Consol Blanch, investigadora del Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i, Dra. Míriam Torres, coordinadora del Grup de Recerca en Alimentació i Salut (GRASB), de la UVic-UCC.
Lloc Sala Coll Bardolet, Edifici Sucre de Vic  Consulteu mapa
Data Dissabte 18 de març
Horari De 8:45 a 18:45 hores
Destinataris
  • Joves agricultors  emprenedores, de les comarques d’Osona, Ripollés, Bages, Solsonés, Camp de Tarragona , Priorat, entre altres.
  • Estudiants  de mòduls formatius en agricultura i hosteleria, de 16-18 anys i de 18 anys en endavant.
  • Col·lectius de tofonaires.
  • Distribuïdors i elaboradors de productes amb tòfona.
  • Restauradors.
  • Públic en general i col·lectius especials: escola d’adults, agrupació “Oratge”, aula universitària de la gent gran, entre altres.
Objectius
  • Donar a conèixer la tecnologia agrícola per a dur a bon terme una explotació de diferents espècies forestals micorizades amb tòfona.
  • Presentar les característiques físiques, nutricionals i sensorials de la tòfona i les seves aplicacions culinàries.
  • Afavorir el reconeixement del atributs descriptius de la qualitat de l’aroma de la tòfona.
  • Possibilitar un lloc d’encontre per a intercanvi d’idees i projectes entre joves emprenedors.
  • Actualitzar els coneixements científics i tècnics entorn al conreu de la tòfona i als seus tractaments post collita.
  • Fomentar el desenvolupament de projectes per a joves emprenedors i per a pagesos en situació de fer més rendibles les seves terres.
  • Afavorir la creativitat en l’ús de tòfona en alimentació.
  • Incrementar la informació sobre el producte per a restauradors i per al públic en general i així, potenciar l’ús de la tòfona a tots els consumidors.
Places 40
Certificació Els assistents inscrits a la jornada rebran un certificat d’assistència.

Programa

Descarregueu el programa aquí.

Inscripcions

Inscripcions de l’1 al 16 de març de 2017 a les 15 hores.

IMPORTANT: fer servir el navegador Mozilla Firefox per fer la inscripció.

Preu: 60€. Inclou dinar i petits tastets elaborats amb tòfona al llarg de la jornada.

En cas de dubtes en la inscripció enviar mail a udivulga@uvic.cat

Per posar-se en contacte amb el comitè organitzador enviar un mail a consol.blanch@uvic.cat

Organitzen

Dra. Consol Blanch, Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA), UVic-UCC
Dra. Míriam Torres, Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB), UVic-UCC
Sr. Albert Hueso, NuNutrició de Centelles
Sr. Manel Ubeda assessor de la Regidoria de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic
Sr. Daniel  Oliach, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Solsona
Sra. Virtuts Sàez, funcionària ajuntament de Polinyà, selecció de paradistes de tòfona
Sra. Pilar Lòpez, Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)- UVic-UCC

Patrocinen

Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC):

  • Facultat de Ciències i Tecnologia
  • Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)
  • Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)
  • Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Societat Catalana de Química-IEC
Ajuntament de Vic, Regidoria de Turisme, Fires i Mercats
Ajuntament de Centelles
Centre de la Propietat Forestal
Diputació de Barcelona
Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya

Col·laboren

Associació de productors de tòfona de Catalunya
Ca l’Ignasi  i Ca la Laia- Osona Cuina, Cantonigròs
Can Carol Tòfones, Vic
Casa Riera Ordeix S.A., Vic
Celler d’Osona,Vic
Conservas Coll, bolets i tòfones, Castellterçol
DOP d’Oli Verge Extra Terra Alta, Gandesa
Europastry-Fripan
Forn de can Soler, Vic
Fundació Kabk’uh per l’alimentació, la nutrició i la gastronomia sostenible
Lucta, SA, Montornés del Vallés
Pep Palau, Fòrum Gastronòmic, Vic
Temps de Tòfona, El Cabrerès-Osona.
Tòfones de la Conca, Conca de Barberà
Xarcuteria Francesc Colom, Mercat de Manlleu
Xarcuteria Gevi, Centelles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *