Presentació del Centre

 

Desitgem fer la presentació del Centre de Biodiversitat de Planoles amb una frase popular sueca que creiem en resum la seva finalitat primera: “Aquí creixen les persones”. Per a nosaltres el Centre serà un instrument cultural pels seus visitants, un factor de creixement personal.

Com hem escrit en la presentació del bloc, en una visita al Centre desitgem que s’assoleixin quatre objectius principals: aprenentatge, observació, gaudi i respecte.

En el disseny del Jardí hi intervenen molts factors, però principalment ens centrarem en assolir 4 objectius. Ha de ser un punt d’aprenentatge pels visitants, sense cap mena de dubte. Per tant ha de permetre visualitzar la majoria de les principals plantes de la Vall de Ribes i del recentment aprovat Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser. A més ha de permetre observar organismes aquàtics, formigues, abelles, vespes i papallones, per exemple. I fongs. Caldrà que el visitant interpreti la majoria dels hàbitats del territori, la seva funcionalitat i dinamisme.

Un segon objectiu és la observació. Podem aprendre en llibres, en vídeos, en programes de televisió, en conferències o un aula, però en un jardí de biodiversitat els podem tocar, palpar, veure’ls relacionar amb els veïns, veure les plantes florir o la seva evolució al llarg de l’any. També hi podem observar molses, falgueres i liquens o l’esporulació dels bolets.

El disseny del Jardí de Biodiversitat també incorpora dos objectius més, el gaudi i el respecte. El Jardí ha de permetre que els visitants gaudeixin estèticament i/o espiritualment de l’estada. Per tant ha d’estar dissenyat de manera adequada, prioritzant els paisatges, les floracions,els colors, i incorporant papallones i ocells, per exemple. I, finalment, el respecte. Es veritat que una majoria del Jardí serà proper al visitant, que podrà fins i tot olorar les plantes per menudes que siguin, ja que les aproparem físicament a l’observador. Però també hi haurà unes parts que restaran només observables en la distància, fora de l’impacte dels visitants.

Quatre objectius que anirem madurant i que, des d’aquest bloc, us pensem apropar al llarg d’aquest any.

Sigueu benvinguts.

Bloc del Centre de Biodiversitat de Planoles
El Centre de Biodiversitat de Planoles en la primavera de 2015.

En aquests darrers deu mesos hem analitzat múltiples opcions de com re-orientar el Centre per donar-li la màxima funcionalitat possible. Els nostres esforços es centraran aquest any 2016 en posar a punt  els exteriors. El repte és organitzar un Jardí de Biodiversitat que ocupi tota la part exterior del Centre. Amb aquest objectiu al cap, hem instaurat una bassa ( la principal de les tres que hi ha d’haver) i dissenyat jardí al seu voltant. Treballarem en tres fases. A mida que estiguin definits els detalls us ho anirem fent saber.