Hivernacle alpí, en comencem la construcció.

Un hivernacle alpí és una construcció preparada per a contenir plantes alpines. Es tracta d’una construcció que protegeix les plantes de pluges exagerades i/o pedragades, i que en facilita l’observació (sovint les plantes estan situades a l’altura del visitant). A diferència dels hivernacles habituals, els alpins estan dirigits més a evitar la calor de l’estiu que el fred de l’hivern.

Així, els hivernacles alpins disposen d’abundants finestrals practicables per assegurar la ventilació natural o forçada. Com que, a Planoles,  la temperatura diurna a l’estiu és força elevada, amb màximes a l’agost de 30-34ºC, amb ventilació passiva no és suficient. Un dels nostres objectius en el disseny del Jardí de Biodiversitat és evitar les despeses de manteniment, pel que ens interessa evitar la ventilació forçada.

Amb aquest objectiu en ment, hem optat per dissenyar l’hivernacle alpí de manera parcialment soterrada. De fet, l’interior estarà a 1.45 m de la superfície. L’esquema de l’hivernacle :

HIVERNACLE ALPÍ
Dibuix original del projecte

I avui:

Inici hivernacle alpí
20 de març, comencem a foradar

 

 

Hivernacle alpí
Un hivernacle similar al que es construeix

Les mides aproximades de l’interior de l’hivernacle seran 8 x 5.6 metres. Contindrà tres taules d’exposició i una taula de treball. Aquesta darrera esta enfocada a la preparació de plantes i docència (classes, cursets). El sostre serà a dues aigües i tindrà poca pendent per evitar que estorbi la visió de l’edifici del Centre. El sostre estarà cobert amb plaques de policarbonat cel·lular.

Les taules de l’interior estaran omplertes de sorra fina, dins la qual estaràn soterrats els contenidors (testos) amb les plantes. És la solució expositiva més utilitzada en els hivernacles alpins. Un exemple:

Hivernacle alpí
Taula d’exposició

En el nostre cas, intentarem que les taules tinguin un cert aspecte naturalitzat. Fins on es pugui.

L’hivernacle ha d’estar acabat a mitjans de juny. Està finançat per la Diputació de Girona.

2 thoughts on “Hivernacle alpí, en comencem la construcció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *